AGENDA

Het gehele jaar verzorgen wij voor latin sferen in Amersfoort. Denk aan Latin Nights in de Observant, Film bij de Lieve Vrouw, workshops bij Scholen in de Kunst of Jamsessies. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte na het festival!

June 5, 2024

Conjunto Amsterda heeft drie zangers met ieder een hele eigen stijl. Samen met de ijzersterke ritmesectie verliezen zij nooit het contact met het publiek: voordat de toehoorders het weten, staan zij uit volle borst mee te zingen of uitzinnig te swingen op de dansvloer en die energie springt over op het publiek. De band heeft in Nederland al een status van ‘geheim-tip’ opgebouwd. In 2017 brachten zij het album ¡Muevete! uit, wat zeer goed ontvangen werd.

Conjunto Amsterdam bestaat uit zes musici die allen reeds nationaal maar ook internationaal hun sporen verdiend hebben in de salsawereld, te weten Daniel Patriasz (leadzang, coros, bongo), Juan Carlos ‘Bulu’ Viloria (coros, congas en bongo), Marc Bischoff (piano), Pedro Luis Pardo (bass, leadzang en coros), Marcos Gomez (keyboards, leadzang en coros) en Marco Toro (drums).

Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal PodiumPlan.

Entree € 12,50 tot dinsdag 12:00 uur (online), € 15,00 vanaf dinsdag 12:00 uur (online en aan de deur)

Fotograaf: Daniel Patriasz

Koop je tickets
May 1, 2024

Deze avond presenteren wij Son de Aquí. Een latinband uit Rotterdam, opgericht in Mexico-Stad, gekenmerkt door internationale samenwerkingen. De muziek is geïnspireerd door de folklore van Mexico, Cuba en Colombia, en heeft moderne en stedelijke invloeden zoals hiphop, reggae en elektronica.

Leonardo Prieto over Son de Aquí: “Door de band mee te nemen naar Nederland werd het ook onderdeel van Codarts, het Rotterdams Conservatorium. Eerst tijdens mijn studie en nu als docent. Het conservatorium is een prachtige plek voor musici van hoog niveau uit vele delen van de wereld.”

De band is in Europa zeer goed ontvangen. Tijdens het eerste jaar dat ze hier speelden deden ze een tour van 25 concerten langs o.a. de Zwarte Cross, Bevrijdingsfestival Wageningen, De Vierdaagsefeesten, Embassy Festival en Afro Latino Festival in België.

Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal PodiumPlan.

Entree € 12,50 tot dinsdag 12:00 uur (online), € 15,00 vanaf dinsdag 12:00 uur (online en aan de deur)

Koop je tickets
April 3, 2024

CABOCUBAJAZZ

De opzwepende rumba en salsa van Cuba, het gevoel van de Kaapverdische Eilandenen en Caribische ritmes; het komt allemaal samen bij CaboCubaJazz, een band die over de hele wereld heeft gespeeld, o.a. op het Havana Jazz Festival en North Sea Jazz. Het project van percussionist Nils Fischer en de Kaapverdiaanse pianist Carlos Matos debuteerde met het gelauwerde Rikeza y Valor, het volgde het opwindende album Corason Africano. De heren vroegen hun muzikale vrienden om mee te spelen, zodat er muzikanten te horen zijn uit Cuba, Venezuela en Kaapverdië. Melodieën en ritmes vliegen heen en weer, de luisteraar heeft het er maar druk mee en kent eigenlijk maar één veilige uitweg uit het labyrint: dansen!

Volkskrant (4 sterren): “Mooie contrasten tussen liefelijkheid en vuur: wiegende en stotende ritmes, sensuele melodiën, weldadige koortjes en opwindende vraag- en antwoordzang”

Jazzism (4 sterren): “ Een unieke combinatie, een rijkgeschakeerde cocktail van in elkaar overlopende Kaapverdische en Cubaanse melodieën en ritmes.”

Trouw: “Een briljant en uniek trans-atlantisch concept - de ontmoeting van Cuba en Kaapverdië in elegante, swingende en krachtige jazz arrangementen. Spannende improvisaties, heerlijke ritmes!”

JÈRYH LUZ                        VOCALS

OSCAR CORDERO          TROMPET, VOCALS

YERMAN APONTE            BASS

NILS FISCHER                   CONGAS, PERCUSSION

CARLOS MATOS               PIANO

LEONID MUÑOZ               DRUMS

Fotograaf Eric van Nieuwland

Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal PodiumPlan.

Entree € 12,50 tot dinsdag 12:00 uur (online), € 15,00 vanaf dinsdag 12:00 uur (online en aan de deur)

Koop je tickets
December 6, 2023

Een geweldige internationale salsabezetting met een unieke trombonesectie die uit twee blazers bestaat. De zeven muzikanten komen uit Spanje, Nederland, Venezuela, Colombia, Italië en Duitsland.

Zij spelen typisch Colombiaanse salsa die we kennen van formaties als Grupo Niche, Grupo Gale of Curao en Salsa. Strakke arrangementen van Thomas Boettcher, pianodocent aan Codarts Rotterdam, die altijd in dienst van de zanger staan en de trombone op een unieke manier in het spotlight zetten. Als danser kan je bij deze formatie onmogelijk stilzitten.

De band bestaat uit pianist Thomas Boettcher, zanger Nando Vanin, bassist Samuel Ruiz, percussionisten Nique Quentin en Giovanni Molinari, trombonisten Pablo Martínez en Maarten Combrink.

Koop je tickets
November 1, 2023

‘La pandilla’ betekent zoiets als ’the gang’, en ‘llegó” betekent dat ze zijn gearriveerd. De zware jongens van de salsa staan dus paraat, en in dit geval zit daar ook een hard groovende dame bij op de bas. De rest van de ritmesectie heeft de spreekwoordelijke sporen eveneens verdiend, zij speelden in talloze formaties in binnen- en buitenland. De leadzanger heeft een fantastisch gevoel voor frasering en improviseert er in het Spaans op los. Bijgestaan door spatzuivere coros van de andere musici is dit onverwoestbare muzikale bouwwerk een garantie voor een gevulde dansvloer en voor wie liever alleen luistert is er ook enorm veel te beleven.

Line-up:
Daniel Patriasz – Leadzang en bongo & campana
Marco Bernal Toro – Conga’s & coro
Hananja Olthuis – Bass & coro
Peter van Marle – Piano & coro
Carlos Marchant Chacón – Trombone
Bart Noorman – Trompet
Franz Jansen – Timbales

Koop je tickets
September 6, 2023

The queen of percussion and vocals Gianna Tam & La Banda! Ze zijn op een missie en klaar om elk festival en podium te laten exploderen met hun vernieuwende mix van Latin stromingen als Zouk, Reggeaton, New York Salsa met eigentijdse pop en hip-hop Beats. Deze live formatie, geleid door de talentvolle percussioniste, zangeres en drumster Gianna Tam, weet hoe ze elk publiek tot een climax moet laten komen met hun vurige percussie ritmes en grooves. Dit alles samengesmeed door de meest toonaangevende internationale Latin producers en arrangeurs van dit moment. Na haar gastoptredens bij bekende artiesten als Ladies of Soul, Candy Dulfer, Jett Rebel, Arp Frique, Sven Hammond en Trijntje Oosterhuis is Gianna nu klaar om met haar eigen band te gaan knallen. Dit is een spektakel dat je niet mag missen. Laat je uitdagen door de krachtige line-up van Gianna Tam & La Banda en beleef het op jouw festival of podium.

Line up: zang/timbales - Gianna Tam (NL/Suriname) | drums - Urvin Doornkamp (Suriname) | bass - Samuel Ruiz (Venezuela) | keys - Laura Beatriz (Cuba) | keys - Sophie Anglionin (NL/Martinique) | percussion - Erik Larrea (Spanje | trompet - Chucky Cordero (Venezuela)

Koop je tickets
July 2, 2023

Geïnspireerd door klassieke muziek, vrije improvisatie en Latijns Amerikaanse muziek creëert ze een eigenzinnige klankwereld. Chieko haar muzikale reis begon als klassiek cellist, waar ze met haar pianotrio concerten in Europa en Mexico speelde en kamermuziek projecten met musici van het Concertgebouworkest. Sindsdien ontwikkelt Chieko zich richting Braziliaanse muziek, jazz en vrije improvisatie. Ze bewandelt haar eigen creatieve pad en werd uitgenodigd om te zingen bij Podium Witteman en speelt op podia als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan 't IJ met eigen werk. Ze richtte haar eigen ensemble op, waarmee ze de Dias Latinos Award won. Als Nieuwe Maker 2022 voor het Grachtenfestival gingen haar nieuwste composities voor haar ensemble in première, die binnenkort worden uitgebracht op hun debuutalbum.

DIT OPTREDEN IS UITVERKOCHT

Koop je tickets
July 1, 2023

Dias Latinos, al meer dan 25 jaar een vaste waarde als het om Amersfoortse festivals gaat! In die 25 jaar zijn er heel wat mooie beelden gemaakt door diverse Amersfoortse fotografen. Door FotoExpo202 is een selectie samengesteld van de beste beelden en deze worden tentoongesteld in Observant. De fotografen die exposeren zijn: Nico Brons, Cees Wouda en de ‘Hof Fotograaf van Dias Latinos’ Peter Putters.

Kom en bekijk de expositie tijdens een van de Dias Latinos Latin Nights, op de eerste woensdag van de maand óf tijdens de openingstijden van maandag tot en met vrijdag in Observant. Natuurlijk ook te bewonderen tijdens festival Dias Latinos op 30 juni, 1 juli en 2 juli.

Koop je tickets
June 7, 2023

The Fours is een band opgericht door professionele muzikanten bestaande uit vrienden die al vele jaren spelen. Een unieke chemie ontstond na een jamsessie dus besloten zij dit met het publiek te delen. De stijl omschrijf je als funky, energiek en swingend. De muziek bestaat uit eigen composities van Latin Jazz tot Afro Funk vibes.

Leslie Lopez, (Puerto Rico) bassist,percussionist, componist en arrangeur heeft over de hele wereldgespeeld,opgenomen en getoured met vele internationale acts, waaronder Nueva Manteca,Cubop City Big Band en Conexión Latina. Hij is al 29 jaar lid van deinternationale Nederlandse groep “New Cool Collective”. De band bracht intotaal 18 albums uit, won vele prijzen waaronder een Edison en een Gouden Kalf.Hij heeft lesgegeven aan conservatoria in Europa, Latijns-Amerika en Azië en produceertzijn eigen muziek. Zijn eigen album “Bomba Moderna” is een masterpiece.

 

Finn Peters, (Engeland) is eenmeermaals bekroonde saxofonist, fluitist, componist en producer. Zijnveelzijdige, brede benadering van compositie en improvisatie komt voort uit hetwerken met enkele van de meest vooruitstrevende artiesten van het afgelopendecennium.Hij speelde o.a. met Jamiroquoi, Chaka Khan, Incognito en Sam Rivers.Naast zijn eigen projecten en platen label heeft hij de afgelopen 25 jaar alsside-man gewerkt en wereldwijd opgetreden in meer dan 90 landen. Finn won decategorie "Beste sessie" van Radio 1 Worldwide Awards en werd tweedein de categorie "Beste album” Ook won hij de BBC Jazz Award.

 

Jeen Rabs, (Nederland) gitarist en componist is actief inverschillende muziekstijlen en speelde onder meer in New York, Zuid-Amerika,Azië en Afrika en bracht 2 cd’s uit onder zijn eigen naam. Als docent was hijwerkzaam aan de Universiteiten van Rio De Janeiro, Bangkok en Addis Ababa en ishij met enige regelmaat actief als studiomuzikant in Dublin. Jeen speelt ookmet Deborah Carter, Zandscape en de Holland Big band.

 

Olaf Keus, (Nederland) is een master op drums in zijnfavorieten stijlen jazz, Latin, Braziliaans en funk en speeltpercussie-instrumenten uit Zuid-Amerika en Afrika. Hij is thuis in vele stijlenen laat dit horen met o.a. Mike Dell Ferro, Ronald Snijders en Efraïm Trujillo.Olaf speelt met veel Braziliaanse artiesten zoals Ceumar en Celio RobertoSilva. Olaf en de Indonesische pianiste Nita Aartsen touren al enige jarensamen door Azië en Europa. Hij is drum en ensemble leraar aan de MuziekschoolAmsterdam en geeft Body percussie lessen aan het Amsterdamse Conservatorium.

Koop je tickets
May 3, 2023

Chucky is een van de belangrijkste trompettisten van Nederland op dit moment. Zijn eerste lessen had hij op de Escuela de Música Ángel Briceño in Villa de Cura. Al vroeg kreeg hij zijn eerste baan als professionele solist in het Orquesta Sinfónica de Aragua en op zijn zeventiende slaagde hij voor de test als solist in de Fundación Filarmónica Nacional de Venezuela. Hij speelde in vele orkesten Quinteto Aragua, Quinteto Filarmónica en Ensamble de Música Contemporánea (Spanje). Samen met de all star bezetting van Descarga Timbera zal hij voor een spetterende avond zorgen, be ready!!!

Line up:

Oscar Cordero 'Chucky' trumpet
Leonid Muñoz timbales
Marc Bischoff piano
Eduardo Alfonso zang
Samuel Ruiz bass
Nils Fischer congas

Koop je tickets
April 5, 2023

Gerardo Rosales speelde met grote artiesten als Paquito D'Rivera, Bebo Valdés, Oscar D'Leon en nog veel meer. Gerardo Rosales vermengt de ritmes van zijn land Venezuela met ritmes van Cuba en het Caribisch gebied samen met jazz, hij voert ook originele composities en legendarische liedjes uit die de wortels van Latijns-Amerikaanse muziek en jazz raken (muziek van Edy Martinez, Eddie Palmieri, Tito Puente, Chano Pozo, Mongo Santamaria)

Line up:

Evelyn Vera Gallardo: piano
Patricia Mancheño: bas
Maarten Conbrink. trombone
Gerardo Rosales: percussie

Koop je tickets
March 1, 2023

Al op jonge leeftijd ging Steven Brezet in de leer bij de Senegalese percussionist Aly Ndiaye Rose. Hij reisde vervolgens door vele landen en breidde zijn stijlenpalet en instrumentarium uit met elementen uit het midden-oosten, Afrika en Latijns Amerika. Dit vermengt hij met jazz, funk en salsa tot een eigengereide stijl, waarmee hij de energieke festivalbands Gallowstreet en Koffie opluistert. Daarnaast was Brezet te gast bij internationale formaties als Snarky Puppy (USA), Bill Laurance Group en Ghost-Note en tekende hij recentelijk bij het New York label Circle 9 Records van Grammy winnende trombonist Doug Beavers. Bij de Latin Night in Observant zal Brezet zijn nieuwste album ''World Traveler'' presenteren waarbij de muziek doordrenkt is van authentieke salsaklanken.

Line up:

Steven Brezet - percussie
Lucas van Merwijk - drums / timbales
Oscar Cordero - trompet
Pablo Martinez - trombone
Gerrit Jan Binkhorst - bariton sax
Pedro Luis Pardo Cosme - bass
Evelyn Vera Gallardo - piano
Ramon Mendeville - zang

Koop je tickets
February 1, 2023

Beatriz bestaat uit jonge artiesten uit Cuba, Spanje en Nederland met een gezamenlijke liefde voor latin. De band wordt geleid door de getalenteerde Cubaanse pianist Laura Beatriz Argudin. Beatriz staat voor pakkende, high-energy optredens die je even in nachtelijk Havana wanen. Van de traditionele son montuno tot de prikkelende latin jazz en Cubaanse salsa. Beatriz werkte samen met diverse internationale artiesten en was finalist bij de Dias Latinos Award 2021. Kom ook meegenieten op woensdag 1 februari tijdens Dias Latinos Latin Night!

Line up:

Laura Argudin Peruchin, piano
Steven Brezet, percussie
Daan Arets, drums / timbales
Patricia Mancheno, bass
Pablo Martinez, trombone
Nando Vanin, vocals

Koop je tickets
December 7, 2022

Gerardo Rosales is op 6 juli 1964 in Caracas Venezuela geboren in een niet muzikaal gezin. Zijn liefde voor Afro-Venezolaanse and Afro-Cubaanse ritmes en muziek maakte dat hij percussie is gaan spelen. Naast zijn talent op conga´s speelt hij bongo, timbales, drums en divers klein percussie. Aan het begin van zijn muzikale carrière was hij percussionist bij internationaal bekende bands uit zijn land, zoals Orquesta Cafe, Orlando Poleo en Canelita.

In 1992 reisde hij naar Spanje om op de Expo Sevilla 92 te spelen. Hier begon zijn muzikaal avontuur in Europa. In 1993 reisde hij naar Nederland waar hij zich vestigde en zowel met eigen bands als met bekende (inter)nationale bands speelde. Gerardo Rosales is creatief, heeft oog voor jong talent en werkt samen met muzikanten in diverse muziekgenres zoals latin, wereldmuziek, jazz, pop en funk. Met zijn eigen bands wil hij het liefst samen met het publiek een feestje bouwen.

Zijn Latin Jazz Quartet bestaat uit pianist Evelyn Vera Gallardo, bassist Randy Winterdal en trombonist Maarten Combrink.

Koop je tickets
November 2, 2022

ALFONSO EDUARDO HERRERA


Op woensdag 2 november om 20:00 uur verwelkomen we Alfonso Eduardo Herrera tijdens Dias Latinos Latin Night in de Observant.

Luisteren, dansen, genieten ‘a lo Cubano’ met Alfonso Eduardo Herrera ‘El Coco’. Hij werkte op Cuba met grootheden zoals trompettist Jesus Alemany, Enrique Alvarez en de Cubaanse muzikale institutie ‘Orquesta Sensación’. In 2003 kwam hij naar Nederland en hij treedt op met iedere belangrijke Latinband in het land. Eduardo: “zingen is mijn leven”. Hij staat garant voor een warm muzikaal feest waar iedereen blij van wordt. De combinatie van Alfonso Eduardo Herrera ‘El Coco’ en de internationale topmusici van Descarga Timbera zorgt voor een tropische en muzikaal gevarieerde avond in de Observant!

De aanvang van dit optreden is 20.00 uur. Kaarten á € 10,00 zijn verkrijgbaar via observant.nl

BAND
Alfonso Eduardo Herrera ‘El Coco’ - zang, güiro
Nils Fischer - tumbadora
Leonid Muñoz - pailas
Marc Bischoff - piano
Samuel Ruiz - bas

Koop je tickets
October 5, 2022

SON DE AQUí


Son de Aquí is een latin band uit Rotterdam, opgericht in Mexico-Stad en gekenmerkt door internationale samenwerkingen. De muziek is geïnspireerd door de folklore van Mexico, Cuba en Colombia, en heeft moderne en stedelijke invloeden zoals hiphop, reggae en elektronica.

In Ella Me Encerró toont Son de Aquí een sterke invloed van de Colombiaanse folklore, met een belangrijke rol voor de Colombiaanse doedelzak en de accordeon, waarbij de band voornamelijk geïnspireerd is door de Colombiaanse cumbia. Het nummer is gecomponeerd door Leonardo Prieto – die tevens verantwoordelijk is voor de regie, compositie, zang, tres cubano, jarana en doedelzak  –  en gearrangeerd door Son de Aquí met speciale medewerking van de Spaanse accordeonist Fernan Mejuto. Het nummer werd opgenomen in Nederland en Duitsland, geproduceerd in Mexico en zal beschikbaar zijn op de bekende digitale platformen. 21 september brengen zij Latin Nights naar Amersfoort!

Luister hier alvast naar Ella Me Encerró

BAND

Leonardo Prieto (Mexico) - regie, compositie, zang, tres cubano, jarana en gaita

Fernan Mejuto (Spanje) - accordeon, koor

Philip Kukulies (Duitsland) - percussie

Daan Arets (Nederland) - drums

Damian Roussos (Griekenland) - bas

Ruben van der Kleij (Nederland) – trompet

Sophie Nakou (Griekenland) - koor

Alkistis Lampropoulou (Griekenland) – koor

Koop je tickets
September 21, 2022

DELIA Y SU TUMBAO


Delia Y Su Tumbao, een groep die sfeer van het oude én het moderne Havana oproept. Op hun album Comunicando slagen zangeres Delia Gonzalez en bassist/componist/arrangeur Jesús Hernández “Corona” er in hun composities met een onmiskenbare Cubaanse swing te verrijken met jazzy elementen (vooral te horen in de blazersarrangementen en de onderliggende harmonie van bas en piano) zonder dat de authenticiteit verloren gaat.

Delia Gonzalez’ indrukwekkende zangtalent wordt begeleid door o.a. Lilian Jarad (piano), Jesús “Corona” Hernández (bas), Enrique Firpi en Jan Luc van Eendenburg (percussie), Joe Rivera (trompet), en José Pérez (saxofoon).

Koop je tickets
September 4, 2022

LOS MISTICOS

Deze salsaband is oorspronkelijk opgericht als de huisband van de Amsterdamse Salsaclub Mystique. In deze club trad de groep wekelijks op voor salsadansers en begeleidde ze regelmatig speciale gasten uit de internationale salsascene waaronder trombonist Jimmy Bosch, Frankie Vasquez en Herman Oliviera. Los Misticos bestaat onder meer uit zangeres Gianna Tam (Latin Devils, Spanish Harlem) en de twee jonge veteranen Juan 'Bulu' Viloria op conga's en Lucas van Merwijk op timbales.

De band heeft daarnaast uitsluitend topmusici in de gelederen waaronder babybassfenomeen Adinda Meertins uit Suriname.
Het repertoire bestaat uit swingende hard core Salsa Dura, grotendeels gearrangeerd door toparrangeur en pianist Marc Bischoff.

Stilzitten is geen optie!

Gianna Tam - vocals en percussie
Adinda Meertins - bass
Juan ‘Bulu' Viloria - conga’s
Marc Bischoff - piano
Oscar ‘Chucky’ Cordero - trompet
Gerrit Jan Binkhorst - sax
Lucas van Merwijk - timbales

Koop je tickets
sluiten
August 18, 2024
14:00 uur

Los Reyes Del Mundo, geregisseerd door Laura Mora Ortega, is een visueel adembenemende film die zich afspeelt in Colombia. De film volgt vijf tieners die proberen te ontsnappen aan het geweld en de armoede van hun jeugd, terwijl ze van de drukke straten van Medellín naar het mistige Andesgebergte trekken. Deze reis wordt gekenmerkt door surrealistische beelden en dynamisch camerawerk dat de kijker dicht op de huid van de personages houdt. Ortega slaagt erin een oogstrelend portret van een land in transitie vast te leggen, waarbij de film ver uitstijgt boven de traditionele sociale films over armoede en onrecht. Los Reyes Del Mundo won terecht de prijs op het filmfestival van San Sebastián en biedt een unieke, dromerige kijkervaring die je niet mag missen. Dat hoeft ook niet want de film is te zien in de Lieve Vrouw!Op woensdag 3 juli om 20.35 uur en zondag 18 augustus in de middag om 14.00 uur.

TICKETS
August
18
,
2024

Los Reyes Del Mundo

De Lieve Vrouw

impressie